Volvo Ocean Race i Marstrand
– va ska man säga...!

Volvo Ocean Race i Marstrand
– va ska man säga...!

Claes-Göran Nilsson är CEO för Marstrand Stopover och övergripande ansvarig för stoppet för Volvo Ocean Race i Marstrand. Han har även varit initiativtagare till att ha fått Volvo Ocean Race att stanna i Marstrand istället för i Göteborg – Volvos hemmaplan.


Case

Claes-Göran menar att Marstrands unika miljö passar utmärkt som en riktig seglarort med allt som Volvo Ocean Race behöver. Hela staden förvandlas till ett Race Village under dagarna.

Om man inte sett båtarna och organisationen som finns runt denna världsomsegling förstår man nog inte heller dess storhet. Makalöst häftiga ekipage (båtar), otroliga seglarmänniskor (eller maskiner är nog det rätta ordet) – organisationen som åker världen över kring tävlingen är grymt mäktig. På frågan om vad som gör Volvo Ocean Race till världens mest prestigefyllda kappsegling är svaret:

– Ingen annan tävling kräver så mycket av både människa och utrustning under så lång tid.

I utställningsområdet för Volvo Ocean Race i Marstrand visas filmer om hur det går till på båtarna och hur besättningen har det. När man sen får prova att åka med – ja i en simulator förvisso men ändå – då förstår man att segling på den här nivån kräver elittränade människor både fysiskt och mentalt.

Är det någon som sover gott sedan båtarna lämnat ön efter helgen är det Claes-Göran. Han styr och ställer med allt och alla.

Linde löser transporterna

Under Volvo Ocean Race är Marstrand i princip bilfritt. Endast en del transporter har tillgång till ön. Lösningen på mindre transporter och serviceuppdrag är Linde Material Handling. Linde är en av sponsorerna för Marstrand Stopover och har levererat eltruckar och dragtruckar för att forsla gods och material på ön.

Arrangörerna och de ansvariga på ön är mycket nöjda med de eldrivna truckarna. Så nöjda att man har börjat fundera över om man inte borde använda eldrivna truckar på ön mycket mera istället för att köra bilar som släpper ut en massa avgaser. Dessutom är truckarna funktionella och tillförlitliga, på samma som båtarna måste vara för att leverera det de ska.

– Det måste bara fungera hela tiden säger Paul Windå, en av Lindes supportpersoner som är på plats i Marstrand.

En av de ansvariga kring racet är Hanna Schwab som har hand om all planering av transporter på ön. Det är Hanna man kontaktar om man behöver låna truckarna för sina transporter.

 – Har ni ingen truckförare med er, säger Hanna när vi möter henne.

 Det är med andra ord fullt upp för truckarna som går i skytteltrafik till olika ställen.

Som sig bör invigs Volvo Ocean Race med pompa och ståt. Först kommer en mindre armétrupp i historisk klädsel och avfyrar en salut. Och vem ska hålla invigningstalet om inte självaste kungen. Kung Carl Gustaf var på gott humör och gratulerade Marstrand till att man fått uppdraget med Volvo Ocean Race.

Efter inledningsfrasen – va ska man säga! – hyllade kungen även besättningen för deras insatser där ute...

Claes-Göran Nilsson och Karl-Johan Lindahl

Claes-Göran Nilsson och Karl-Johan Lindahl

2 kungar på plats. Kungen och Linde.

2 kungar på plats. Kungen och Linde.

Linde på Volvo Oceas Race

Linde på Volvo Oceas Race
Kategorier

Event