Vägarnas snyggaste veteran?

Vägarnas snyggaste veteran?

Det var i Ånnaboda det sa klick. Han föll pladask. Sedan tog det ett par år innan drömmen blev sann. Visst är den vacker – Owe Andersons MG-MGA 1600 Mark II från 1962.


Profil

Owe Andersson är gammal bilmekaniker. Trots det har han aldrig haft något genuint bilintresse. Eller så hade han aldrig varit medveten om det. För fem år sedan började jag fundera på om jag inte borde ta tillvara tiden lite bättre. Han gjorde det genom att köpa en Renault 4 CV, en modell som hans faster haft en gång, och som han gillade skarpt. Som nybliven ägare till en veteranbil åkte han och frun runt på motormarknader och träffar. Bland annat Classic  Motor i Ånnaboda utanför Örebro.

Det var där det hände.

Jag stod bredvid en MG, liknande den jag har. Den var så vacker. En sådan ville jag ha. Du vet hur det är, det började mala i huvudet.Owe började leta. Han provkörde en i Stockholm, men den var inte i topptrim och krävde  för mycket jobb. Efter ett par år fick han ett tips. Det fanns en MG-MGA i Örebrotrakten som  kanske var till salu.  Jag tittade på Blocket. Där fanns den! Jag ringde direkt, men fick inte tag på säljaren. Då mailade jag och skrev – ”släpp den inte”. Sedan åkte jag dit. Det var en regnig dag när han såg den första  gången. Bilen stod i ett garage. Utan att ha kört  bilen, ens suttit i den, bestämde sig Owe. 90 hästar, 4-cylindrig motor. Dåtidens sportvagn, en riktig goding. Den ligger som ett strykjärn på vägen, det är lite gokartkänsla att köra den.


Den röda färgen, de snygga ekerfälgarna, den läckra formen – det är lätt att förstå att  Owes MG drar till sig blickarna.  Jag har gått igenom hela bilen. Skruvar och kablar och en massa annat är utbytt. Och så är det mycket putsande, förstås. Varje fälg tar minst en kvart att putsa. Jag är en riktig  putsgubbe, säger han och garvar. MG:n har sin egen plats i garaget hemma i Närkes Kil utanför Örebro. På hösten åker den upp på pallbockar, hjulen åker av och så görs den successivt redo för nästa säsong. Att åka på hösten och vintern är det inte tal om. Ungefär 900 vår- och sommarmil har det blivit hittills. Owe är medlem i bilklubbarna Närkes fordons historiker och Svenska MG-klubben. Nästan varje helg åker han på träffar. Då drar utrustningsteknikern på Linde och hans hustru på sig läderhuva, googles och skinnpaj och så bär det i väg i den vackra cabben. Hela vår livsstil har förändrats och vi har fått en ny bekantskapskrets tack vare bilen.  Vi drar iväg på lördagsmorgnarna, om det inte regnar, då stannar vi hemma. Han är varsam om juvelen, och vem skulle inte vara det. - Du förstår att jag är stolt, va, säger han när vi tittar på hans skönhet.

 

Att inte ta hand om en sådan här bil, det vore bilplågeri.

Vägarnas snyggaste veteran?. Bild 2