Tungviktare – även i brädgården

Tungviktare – även i brädgården

Lindes tungviktare H100-180 (359:an) har tagit steget in på sågverk och brädgårdar. De sågverk som köpt trucken är nöjda med bland annat den hydrostatiska drivlinan som ökar effektiviteten och minskar kostnaderna för underhåll.


Produkter

359:an, som lanserades våren 2006, är en gaffeltruck som klarar de tunga lyften och lever upp till kundernas krav på ergonomi, komfort, effektivitet och driftsäkerhet. Egenskaper som givetvis är viktiga i den tuffa miljö som råder på sågverk och brädgårdar.
    – I princip alla sågverk har speciella krav på anpassning. Det kan till exempel gälla aggregatet och storleken på gafflarna. Gafflarna måste oftast vara tunnare än vanligt och aggregatet behöver ofta ha skevning. Men det där varierar från sågverk till sågverk. Därför är vår kompetens inom kundpassning mycket viktig, säger Magnus Pettersson, ansvarig för produkt- och säljsupport på Linde.

    359:an är utrustad med Lindes hydrostatiska drivlina som arbetar utan växellåda, koppling, differential och bromsar i konventionell mening. Det innebär färre rörliga delar som måste bytas ut och smörjas på grund av slitage.
     – Underhåll av bromsar är dyrt. Hydrostatisk transmission innebär att man slipper de kostnaderna, säger Magnus och tillägger att truckens motor är anpassad efter de prestandakrav som det hydrostatiska systemet ställer.
    – Dessutom har det visat sig att 359:an har lägre bränsleförbrukning än våra konkurrenter just när det gäller arbete på sågverk och brädgårdar. Truckens kompakta form förbättrar manöverutrymmet och möter kravet på snabba riktningsbyten. Lägg därtill att trucken har en förarmiljö med låg ljudnivå, stöt- och vibrationsdämpning, värmeisolering och optimal sikt runt om.

Visst finns det fog för att utnämna 359:an till en mästare i tungviktsklassen.
Kategorier

Ergonomi komfort sågverk