Systemskifte på gång inom materialhantering

Systemskifte på gång inom materialhantering

Det stod klart redan tidigare, men blev ännu mycket tydligare på World of Material Handling, Lindes egen mässa i Offenbach i maj.Truckvärlden som den såg ut för bara fem-tio år sedan finns inte kvar.


Profil

Lösningarna för effektiv materialhantering har utvecklats enormt under de senaste åren och Linde är, och har varit, drivande i det systemskifte vi nu ser.

Mässan i Offenbach hade fyra teman: Connectivity, Automation, Individualisation och Energy. Alla knöt an till den spännande framtid som vi på väg in i. En framtid som ställer andra krav på oss som organisation än tidigare. Varför? Jo, därför att truckar inte kommer att säljas på samma sätt som de har gjort tidigare.

Vår uppgift är att hjälpa våra kunder in i framtidens materialhantering. Det handlar minst av allt om att sälja en enskild truck. Visst, trucken är en del av vårt erbjudande. En del av en komplett lösning som också innefattar digitala verktyg för kommunikation och uppföljning av truckparken, anpassning av trucken efter förarens behov, moderna energilösningar och automation, det vill säga robottruckar som i princip sköter sig själva i ett lager. Av detta är den enskilda trucken endast en pusselbit. Nog så viktig, givetvis, men ändå bara en del i det pussel som kan sammanfattas med ett ord – effektivitet.

Nå, vilka nya utmaningar och krav har vi att förhålla oss till och vad innebär det?

• Vi måste anpassa vår organisation till den nya verkligheten. Vi måste klara av att sälja en helhet, ett koncept.

• Vi kommer att ha mer differentierad kompetens bland våra säljare. Alla ska ha tillräcklig kunskap för att sälja framtidens materialhantering, men vissa kommer att ha specialexpertis för att erbjuda de allra mest komplexa lösningarna. 

• Vi måste bygga en specialkompetens inom unika områden och segment, till exempel automation. Vi har kommit en bra bit på väg inom bland annat kommunikation och framför allt Connect, som kunderna uppskattar enormt mycket. Nu måste vi ta samma kliv inom andra områden som hör framtiden till.

Innebär det här att vi kommer att koncentrera oss på större kunder? Givetvis kommer vi det. Men inte enbart. Vi kommer aldrig att bortse från våra mindre kunder, de som ofta behöver mer traditionella lösningar. Om det nu är på det viset. Ofta underskattar vi kraften i de bra uppnningarna och innovationerna och tror att de bara är för de stora organisationerna. Men vad är det som säger att ett litet företag med ett par truckar inte vill ha digital koll på sin lilla otta, vad den presterar och hur effektiv den är?

I materialhanteringens nya värld måste vi kunna värdera vad kunden behöver på ett annat sätt än tidigare. Rätt lösning kommer att betyda så mycket mer än det gjorde förr.

Det har aldrig varit roligare och mer stimulerande att jobba med materialhantering och truckar än det är just nu.

Välkommen till framtiden – och ha en skön sommar. 

Kontakta Bengt Alestig om du vill veta mer

Ring Bengt Alestig 070-345 20 43

lang.get('article.contact.email', Bengt Alestig) bengt.alestig@linde-mh.se