Succé på Jysks huvudlager.
Ärlighet varar längst.

Succé på Jysks huvudlager.
Ärlighet varar längst.

Att Lars Larsen gav sitt företag namnet Jysk var ingen tillfällighet. Betydelsen av ordet går igen i allt man står för, allt man företar sig. Även när man köper arbetsredskap till truckförarna på centrallagret i Nässjö.


Case

Framgångssagan Jysk startade 1979 när köpman Lars Larsen öppnade den första butiken, kallad Jysk Sengetøjslager på Silkeborgsvej i Århus. I Danmark betyder ”jysk” inte bara att man kommer från landets största del, Jylland. Ordet betyder också anspråkslös, grundlig och ärlig. Jysk är en benämning för trovärdighet – underförstått att en överenskommelse är en överenskommelse.
 År 2000 kom Jysk till Nässjö, och man gjorde det i stor skala. Dittills hade man haft många externa lager runt om i Sverige. Men det blev logistiskt ohållbart, eftersom företaget öppnade tiotals butiker varje år i Sverige och Finland. Nu byggdes ett stort centrallager i Nässjö, och efter en utbyggnad 2005 är det idag 55 000 kvadratmeter stort med 90 000 pallplatser.

Truckförarnas favorit

För tre-fyra år sedan hade Linde inte en enda truck hos Jysk. Idag rullar det ett 30-tal Lindetruckar på golvet, dels 2-tons eldrivna motviktstryckar, dels T-20 SP, som är ryggraden i maskinparken. T-20 SP:n är truckförarnas favorit. Eller som arbetsledaren Kenny Fransson säger:
– Den är outstanding. Man står skyddad och den är lätt att hantera. Kenny står ibland sex timmar om dagen i sin truck. Det gäller att truckens ergonomi är väl utvecklad för att han ska slippa problem med nacke och axlar.
– SP:ns konstruktion gör att jag slipper vrida på nacken så mycket. Jag står vänd åt sidan och det gör att jag med små huvud­rörelser ser bra både framåt och bakåt. Dessutom har jag bra stöd för ryggen. Och ben och fötter är väl skyddade om någon skulle köra på mig.

Investerar i ergonomi

Joakim Turnbull är produktionschef på centrallagret i Nässjö.
 – Vi tänker på ergonomin i alla hjälpmedel vi använder. Truckförarna har stort inflytande när vi köper nya produkter, det är ju deras arbetsredskap. Och för att kunna göra ett bra jobb är det viktigt med rätt utrustning.
 T-20 SP truckarna är specialanpassade för Jysk med monterade bildskärmar för logistikhantering och förlängda gafflar anpassade för möbelhantering. Truckarna används som en allt-i-allo-truck på både lagersidan och för att plocka order.
 – Egenskaper och prestanda avgör när vi köper truckar, säger Joakim Turnbull. Givetvis är totalekonomin en viktig bit. Vi vet att bra grejer håller länge. Det är ungefär som när du köper en bra kontorsstol. Den håller och du mår bra när du sitter i den.

Ulf Näversten, logistikchef och platschef i Nässjö, är inne på samma spår:
 – Truckarna ska vara säkra, effektiva och ekonomiskt försvarbara att köpa. Det uppfyller Lindes truckar. Vi investerar i ergonomi och säkerhet kan man säga. Dålig ergonomi och
undermålig säkerhet kostar bara en massa pengar i förlängningen.

Från motstånd till succé

T-20 SP är en succé på Jysk. Annat var det när trucken skulle introduceras på centrallagret i Nässjö för tre-fyra år sedan.
 – Då var det motstånd mot den, säger Ulf  Näversten. Den stod för något helt nytt, den skiljer ju sig så mycket mot traditionella låglyftare. Och du vet hur vi människor är, vanemänniskor.

Nu är motståndet som bortblåst. T-20 SP är ju ”jysk”. Ärlig, trovärdig och grundlig på alla sätt och vis.

Linde T-20 på Jysk huvudlager

Linde T-20 på Jysk huvudlager

Linde T-20 med monterade bildskärmar ger bra ergonomi för förare

Linde T-20 med monterade bildskärmar ger bra ergonomi för förare

Bra förarmiljö viktigt på Jysk

Bra förarmiljö viktigt på Jysk

Kontakta Bengt Alestig om du vill veta mer

Ring Bengt Alestig 070-345 20 43

lang.get('article.contact.email', Bengt Alestig) bengt.alestig@linde-mh.se
Kategorier

Ergonomi Lager Säkerhet Truckar