Snabbhet och flexibilitet från början till slut

Snabbhet och flexibilitet från början till slut

Hantering av snabbrörliga konsumtionsvaror kräver en organisation som är van att ställa om – och en truckflotta som är flexibel. – Vi får anpassa oss hela tiden. Och då får Linde ställa om med sina truckar, säger Johannes Gussander, Chief Operating Officer på Aditro Logistics.


Case

Efter en upphandling i höstas rullar 300 Linde-truckar på Aditros logistikcentra i Sverige. Aditro arbetar med tredje- och fjärdepartslogistik åt marknadsledande kunder, varav många säljer snabbrörliga konsumtionsvaror (FMCG = Fast Moving Consumer Gods). 

– Förändringstakten i FMCG-flödena är enormt snabb. Om en kund ska leverera helpall till grossist kräver den en typ av trucklösning. Om samma kund ökar sin e-handel behövs ett annat logstiskkoncept och därmed en annan trucklösning, förklarar Johannes, när vi besöker honom i Aditros logistikcenter i Borås. Det här innebär att Aditro, Linde och andra som är involverade i logistikkedjan ställs på prov varenda dag, dygnet runt, året om. Det är en utmaning som heter duga.

Aditro levererar trygghet till sina kunder och för att lyckas lever företaget efter en klar, lysande stjärna på logistikhimlen – flexibilitet – Butikerna har minimala lager idag. Deras lager finns hos oss för en kort stund, men mestadels befinner det sig på lastbilar, på väg från oss till butikerna. Det säger sig självt att planera i femårscykler och en statisk miljö inte fungerar för oss, säger Johannes.  I avtalet mellan Aditro och Linde har det tagit stor hänsyn till att Aditro lever i en snabbt föränderlig värld. 

– Vi har tre upplägg för truckparken. Långtidstruckar, som vi hyr i 60 månader, korttidstruckar, som vi hyr dag för dag, och säsongstruckar, som vi hyr för cirka tre månader i samband med att våra retailkunder har sina leveranstoppar. I flottan ingår också ett antal stand bytruckar, som står stilla när vi inte använder dem, men som vi snabbt kan aktivera om det behövs. 

Historiskt sett har Aditro ägt sina truckar och haft egna tekniker och serviceverkstäder. Nu hyr man allt, som ett komplett koncept. 

– Vi har en fullservicelösning där vi hyr en funktion som innefattar allt från truckar till servicetekniker. Det här innebär att vi har avvecklat vår interna truckservice funktion. Till våra kunder säljer vi idén om
att inte göra allt själv. Då måste vi leva som vi lär, och det gör vi genom avtalet med Linde.  Uppföljning är viktigt i alla affärsförbindelser, och särskilt i en bransch där förändringar ibland sker från dag till dag. Aditro och Linde har fortlöpande möten för uppdatering, utvärdering och planering. 

– En gång i månaden träffas våra site-chefer, truckansvariga och representanter för Linde. Dessutom har vi strategimöten där vi diskuterar vårt samarbete på ett mer övergripande plan, säger Johannes Gussander.  Allt för att säkra den där livsviktiga flexibiliteten i logistikkedjan och garantera kunderna tryggheten i att varor alltid finns på plats när de ska. Och för att ytterst i kedjan, stärka kundernas ställning på marknaden. Eller som det står sammanfattat under rubriken ”Mission” på en tavla intill receptionen i Borås: ”Genom kostnadseffektiva lösningar av hög kvalitet ska vi på Aditro Logistics skapa konkurrenskraft för våra kunder.”

Johannes Gussander, Chief Operating Officer på Aditro Logistics

Johannes Gussander, Chief Operating Officer på Aditro Logistics

Lindetruckar hos Aditro Logistics

Lindetruckar hos Aditro Logistics

Kontakta Patrik Andersson om du vill veta mer

Ring Patrik Andersson 070-652 04 32

lang.get('article.contact.email', Patrik Andersson) patrik.andersson@linde-mh.se
Kategorier

Connect Lager Teknik Truckar