Smarta Linde-lösningar skapar trygg arbetsmiljö

Smarta Linde-lösningar skapar trygg arbetsmiljö

Efter 16 år som säljare på Linde är Patrik Andersson expert på truckfrågor som rör säkerhet och arbetsmiljö. Idag är kundernas säkerhetstänkande betydligt mer i fokus än förr. Och vi tillgodoser deras behov med smarta lösningar som skapar en trygg arbetsmiljö.


Arbetsmiljö

Genom åren har Linde lanserat lösningar som varit banbrytande och unika i branschen. SP-plattformen är en sådan innovation och ett bra exempel på hur Linde jobbar med säkerhet. Föraren står skyddad ända upp till midjan och riskerar inga skador på fötter och ben om trucken skulle köra in i en annan truck eller ett ställage. Lindes truckar med SP-plattform har samma pris som jämförbara truckar – men är mycket säkrare.
    – Vi har fått tillbaka SP-truckar som gått fem år och har rejäla märken på buren, men fortfarande är helt funktionsdugliga. Utan buren hade trucken varit oanvändbar, säger Patrik.

Andra funktioner som ökar säkerheten och förbättrar arbetsmiljön är:
    • Linde Safety Pilot. Sensorer mäter lastens vikt och kalkylerar maximal lyfthöjd för lasten. Vikten och maxnivån visas på en display under hela hanteringsprocessen. När gafflarna når maximal lyftnivå stannar gafflarna automatiskt och lasten lyfts inte högre.
    • Inloggning med fingeravtryck (biometrisk inloggning). Trucken är programmerad med olika körprogram (hastighet, acceleration, inbromsning) som aktiveras beroende på vem som loggar in.
    • Lindes tvåpedalsystem med en pedal för körning framåt och en för körning bakåt. Minskar belastningen på knän och fötter.
    • Kamera och laserpekare för lyft med skjutstativtruckar på höga höjder. Kameran och pekaren är kopplade till en TV i förarhytten. Med ett rött streck visar laserpekaren var gafflarna befinner sig och föraren kan med full kontroll föra in gafflarna på rätt ställe och lyfta lasten.

Batteribyte är ett återkommande arbetsmoment som är riskfyllt.    
    – Ett batteri på en skjutstativare väger 1 000 kilo. I de flesta fall dras det ut för hand med rullar. Skulle batteriet välta och hamna på fötterna hjälper det inte att man har skyddsskor. Dessutom riskerar batterisyra att rinna ut. Här har vi ett system som gör bytet enkelt och säkert, förklarar Patrik.

Vibrationer vid truckkörning är inget som utsätter truckförarna för omedelbara skador.
Men att dag ut och dag in köra en truck utan fjädring på hårda golv är skadligt i längden. Snart kommer nya regler för vibrationer vid truckkörning, ett område där Linde redan ligger långt framme
    – Vi har truckar med avvibrerade förarplattor och till och med helt vibrationsfria truckar. Ett exempel är plocktrucken N20 Classic där hela förarplatsen är skild från trucken. Avvibrationssystem kommer att finnas på alla våra nya truckmodeller.

Kontakta Patrik Andersson om du vill veta mer

Ring Patrik Andersson 070-652 04 32

lang.get('article.contact.email', Patrik Andersson) patrik.andersson@linde-mh.se
Kategorier

Arbetsmiljö Arbetsmiljö Ergonomi Miljö Säkerhet