Rör inte säkerheten

Rör inte säkerheten

På Wavin utanför Eskilstuna har säkerhetstänkandet alltid varit prioriterat. Så när det var dags att upphandla nya truckar var det inget snack om saken. ”Säkerheten först” skulle gälla även där.


Arbetsmiljö

Wavin utvecklar, producerar och marknadsför kompletta plaströrssystem och är verksamma inom områden som kabelskydd för el och telekom, dränering, dagvatten och olika typer av avlopp. För de flesta är företaget förmodligen relativt okänt, trots att det ägs av världens största plaströrsproducent, Mexichem, och trots att produkterna är absolut nödvändiga för att vårt samhälle ska fungera.

Men rör är osynliga, vem som gör dem är det inte många som vet. De ska bara finnas där, det är en självklarhet. Lika självklart är det med säkerheten och flödet i produktionen på företagets anläggning i Kjula strax utanför Eskilstuna. Här tillverkas det i genomsnitt 20-30 ton plaströr per dygn. – Vi har bland annat levererat alla dag-, spill- och tryckvattensledningare till Facebooks serverhall i Luleå, berättar lagerchefen Christer Liljebrand. Han är även ansvarig för inköp av truckar och var den som höll i affären med Linde. Den resulterade i leasing av en Linde E12 till lagret och tre Linde E20 till produktionen. – På lagret hanterar vi produkter på trånga ytor. Truckgångarna är inte bredare än två meter. Därför valde vi en truck med korta gafflar som är 900 mm långa. Vi är mycket nöjda med den lösningen. Hela trucken är otroligt kompakt, det är precis vad vi behöver.

Truckarna som går i produktionen har betydligt längre gafflar, 1500 mm, för att det ska vara praktiskt för förarna att hantera buntarna av rör som i regel är cirka 1200 mm breda. – Truckarna har precis levererats till oss och internt pågår det fortfarande en diskussion om gafflarnas längd. Men vi har tagit ett beslut och förarna har börjat vänja sig vid de långa gafflarna. I morse hade vi skyddsrond och då kom frågan upp om vi ska köpa kortare gafflar. ”Nej”, sa en förare, ”vi känner oss trygga med de långa, det är lättare att lyfta med dem.” Christian Johansson är en av Wavins cirka 35 medarbetare med truckkörkort. Och trots att han inte kört sin E20 i mer än 70 timmar har han sin uppfattning klar: – Den är mjuk, följsam och skön att köra. De långa gafflarna är stabila att lyfta med. Och det breda reglaget gör att det känns stadigt även när jag lyfter våra bredaste buntar på sex meter.

Säkerhetstänkande är högt utvecklat hos Wavin. Både den inre och yttre säkerheten är prioriterad. Enkla skyddsåtgärder som att bära skyddsväst, ha arbetskläder som är varselkläder och följa de gulmarkerade gångarna i och utanför fabriken har visat sig vara mycket effektiva.

– Vi har inte haft någon olycka på väldigt länge, säger Christer Liljebrand. Säkerhetstänkandet har förts vidare till truckarna som är utrustade med backsensorer, Linde Bluespot, LED-belysning, antispin-system och standardfunktionen automatisk parkeringsbroms. – Vi jobbar i ett högt tempo och vill inte riskera att det händer något. Med Bluespot och backsensorer har vi dubbla säkerhetsfunktioner; backsensorer som låter och Bluespot som avger sitt blåa ljus. – Antispin-systemet är guld värt på vintern när det är halt och den automatiska bromsen garanterar att trucken står still.

LED-belysningen då? – Den är en säkerhetsfunktion i allra högsta grad. Personalen jobbar dygnet runt och ibland hämtar förarna komponenter i utrymmen med sämre ljus. Utan bra belysning är det lätt att man kör på något som rasar och kan orsaka skador, säger Christer Liljebrand. Längst ner på hans visitkort står det ”Solutions for essentials”. På svenska betyder det att Wavin tillhandahåller lösningar till det väsentliga, vilket rör naturligtvis är. På samma sätt tillhandahåller Linde det väsentliga för effektiv materialhantering; truckar som med smarta funktioner oavbrutet håller hög produktivitet. Och för truckföraren; i form av ergonomi och säkerhet. Wavin och alla deras truckförare kan numera dra nytta av de fördelarna varje dag. Det är en självklarhet. Precis som rör
Kategorier

Arbetsmiljö Säkerhet