Linde servicetekniker. Den okände skyttekungen!

Linde servicetekniker. Den okände skyttekungen!

På Idrottsparken i Norrköping pass­erar Allsvenskans skyttekungar revy och får stor uppmärksamhet. Några kvart­er därifrån bor en annan skyttekung. Nästan helt okänd, men så har hans sport heller inte särskilt många utövare.­ Här är Mikael Eriksson, fd svensk mästare i svartkrutsskytte.


Profil

Till vardags jobbar Mikael som servicetekniker på ­Linde. Fritiden ägnar han till stor del åt sitt stora intresse, som mer eller mindre gått i arv.
    – Min far höll på med svartkrutsskytte. Jag började skjuta pistol med moderna vapen i 20-årsåldern.
Sedan provade jag gamla vapen. Då sålde jag allt
annat.
    Svartkrutsskytte är gevär och pistoler som drivs med svartkrut. Det handlar uteslutande om vapen av äldre årgång. Mikael har cirka tjugo vapen, och klenoden är en fransk flintlåsbössa från Napoleontiden.
    – Det är en modell 1777, årtalet talar om när den första modellen av vapnet tillverkades. Min är inte så gammal, men en bit över 200 år och fullt fungerande.
    Ett annat vapen i samlingen är en Remington från amerikanska inbördeskriget, tillverkat 1863 och använt av en soldat från nordsidan. I Mikaels arsenal finns också ett exemplar av svenska arméns sista mynn­ingsladdare, modell 1860, kallad ”Vredes”.
    På de militära vapnen finns stämplar som berättar var, när och av vem som vapnet tillverkades.
    – Jag försöker ta reda på så mycket historik som möjligt om de vapen jag har, säger Mikael. Tyvärr är det svårt med privata vapen, men militärvapnens stämplar gör att det går att ta reda på i vilket historiskt sammanhang de tillverkades. Så mitt intresse har gjort att jag blivit mer historiskt intresserad på köpet.
    Prisskåpet bakom Mikael dignar av medaljer. Hans största framgångar är ett guld i SM och ett silver i NM 2011 i pistol. Man tävlar i 25 meter stående i enhandsvapen och i 50 meter stående och 100 meter liggande på gevär.
    – De bästa i världen är enormt skickliga. Flintvapen­, som min Napoleonbössa, har inget sikte. Trots det skjuter världsettan, som bor i Sverige, fullt – 100 poäng.­
    Ammunition till vapnen finns inte att köpa, så Mikael tillverkar sina blykulor själv. De gjuts i en form och Mikael har gjort av med 500 kilo bly under de år han hållit på.
– Tekniken mellan att skjuta med moderna och gamla vapen skiljer sig avsevärt. Moderna vapen har ett högre­ tryck på avtryckaren, man måste krama av skottet. Äldre vapen har så kallat snälltryck, det räcker med att nudda avtryckaren för att avlossa skottet. Kulans hastighet skiljer sig också. Med ett modernt vapen, som en AK4 eller AK5, går kulan med 900 kilometer i sekunden. Kulan i ett gammalt vapen går med cirka 300 kilometer i sekunden.
    Tack vare sitt intresse har Mikael blivit samlare av gamla vapen.
– Det köps och säljs en hel del och de mest efter­traktade vapnen är både svåra och dyra att komma över. Det finns många vapen jag skulle vilja ha. En Sharp Target-bössa, till exempel.
Otaliga är de träningstimmar har tillbringat ute på tävlings­banan vid Åby Skytteklubb, som han tillhör. Vad är det som driver honom?
– Att lyckas, få det att gå bra. Det är skönt att spöa dem som använder moderna vapen, säger skyttekungen som avlossar sina skott med långt bättre precision än sina kollegor på Idrottsparken.


Lindes servicetekniker Mikael Eriksson

Lindes servicetekniker Mikael Eriksson

Svartkrutsvapen

Svartkrutsvapen