Hårt slit på sågverket

Hårt slit på sågverket

Från sågen. Till torken. Vidare till lagring. Och sedan till utskeppningen. Dag ut och dag in. De åtta truckarna på Kopparfors sågverk sliter hårt. Upp till 4 000 timmar om året går dom. Dom bara fungerar, säger Peppe Pålgård, en av delägarna i Pålgårds & Söners Kran AB, som har hela truckentreprenaden inne på sågverket.


Case

Kopparfors sågverk ligger innanför grindarna på det stora fabriksområdet i Norrsundet. Där är företaget granne med Norrsundets bruk, som ingår i Stora Enso-koncernen. Vi har haft entreprenaden här uppe i två år nu, säger Peppe. Vi kör med egen personal, sågverket hyr in våra tjänster. Hanteringen är tuff och innehåller många moment, från sågen till utlastningen på båt, bil eller i container.

Servicen är mycket viktig, säger Per Forsberg, Lindes regionchef på region Öst. Det är bland annat därför vi har en egen serviceverkstad i Gävle med åtta servicetekniker och kan rycka ut till Kopparfors för löpande service eller om något skulle hända. Inga truckar får stå, då tappar man direkt i kapacitet. Och det är ingen liten kapacitet vi pratar om. 300 000 m3 omsätts varje år. Till sin hjälp har Pålgårds fem Lindetruckar av modell 359 – en 14-tonare, tre 12-tonare och en 16-tonare. Alla fem är beställda till det här uppdraget och anpassade för den specifika arbetssituation som finns här, säger Peppe Pålgård. Det innebär bland annat att truckarna har hydraulisk skevning och smidda gafflar, så kallade knivgafflar, som är lite tunnare och något bredare än vanliga gafflar.

Mycket bättre produktivitet

Lindes truckar, i kombination med en effektivare kran, har gjort att produktiviteten ökat med cirka 30 % vid båtlastningen. Håkan Jacobsson är Pålgårds arbetsledare för gaffeltruckarna på Kopparfors. Det är framför allt vid båtlastningen som vi märker hur effektiva Linde-truckarna är. Det är ett moment där truckarna kör många korta sträckor, och mycket fram och tillbaka för att hämta produkter och mata till kranen. Linde-truckarna gör detta mycket effektivt och med låg bränsleförbrukning.Tidigare tog det 16 timmar, alltså två dagar, att lasta en båt. Nu tar det 10-12 timmar, beroende på hur lasten ser ut. Kombinationen effektivare kran och effektivare truckar gör att Stora Enso sparar 40 000 kronor per båt. Och vi lastar 30-40 båtar per år.

Stora pengar att spara

359:an, som vi skrev om i förra numret av Bättre Upp, är en tungviktare som på allvar tagit steget in på sågverk och brädgårdar. Den klarar de tunga lyften och lever upp till kundernas krav på ergonomi, komfort, effektivitet och säkerhet. 359:an är utrustad med Lindes hydrostatiska drivlina som arbetar utan växellåda, koppling, differential och bromsar i konventionell mening. Det innebär färre rörliga delar som måste bytas ut och smörjas på grund av slitage. 359:an har dessutom betydligt lägre bränsleförbrukning än konkurrenterna, säger Per Forsberg. Det skiljer upp till en liter i timmen. Det blir mellan 3 000 och 4 000 liter diesel per truck som går uppe i Kopparfors. Om vi räknar lågt och tar det gånger 10 kronor, så förstår du att det är stora pengar att spara på varje truck. Han fortsätter: Den låga förbrukningen ligger helt i linje med Linde Pure Motion, vårt koncept för att bland annat spara resurser och energi för att rädda miljön.

Fler truckar på gång

På Pålgårds börjar man bli väl inkörd på Lindes truckar. Företaget, som är ett entreprenad-företag inom stuveri och virkeshantering samt åkeri, sköter trucktransporterna även åt Holmens bruk i Gimo. Det var där vi på allvar kom i kontakt med Linde, säger Peppe Pålgård, som nu laddar för nästa stora uppdrag. Den 1 juli i år tar Pålgårds över all maskinhantering på totalentreprenad vid Gruvöns bruk i Grums. Det är ett jättebruk och ett jätteuppdrag för oss. Givetvis krävs det truckar som gör jobbet, som är driftsäkra, säkra och effektiva. Ordern är redan skriven. Snart kommer vi att leverera truckar till bruket i Värmland.

Linde truck på sågverk

Linde truck på sågverk

Bra sikt i en LInde truck

Bra sikt i en LInde truck

Stapling med Linde truck på sågverk

Stapling med Linde truck på sågverk
Kategorier

Lager sågverk Truckar