För Lars är det bara toppmodeller som gäller

För Lars är det bara toppmodeller som gäller

När Lars Alm köper truckar till sitt företag är det Linde han väljer. När han köper 50-talsjänkare till sin bilsamling satsar han också enbart på toppmodeller. – Den här samlingen är unik i Sverige, kanske i hela Europa, säger han.


Profil

I en hall intill hans företag Lajac står skön-heterna på rad – Chrysler, Plymouth, Imperial, Dodge och De Soto. Och det är inte vilka modeller som helst av de kända amerikanska märkena.

– Enbart deras toppmodeller från 1957 plus en 59:a. Alla gjordes i begränsad upplaga, alla har fantastiska motorer och en design som slog världen med häpnad.

Intresset för amerikanare har han haft sedan ungdomsåren. Den första han köpte var en Plymouth 59:a som han sålde. Efter ett uppe-håll i bilköpandet märkte han att suget fanns kvar och 1998 köpte han sin första bil i dagens samling.

Vad är det som är så fascinerande med den här typen av bilar?

– De har en extremt vacker design och alla detaljer bildar en perfekt helhet; från karossen- till inredningen. Det är helt enkelt otroligt vackra bilar från en tid som aldrig kommer tillbaka.

Men hos Lars Alm finns den tiden bevarad. Inte bara i form av bilarna. I bilhallen är han på gång att bygga olika miljöer som knyter an till bilåkande och 50-tal. Här kommer det att finnas ett fik, en klassisk bensinmack och en verkstad i 50-talstappning. 

– Man skulle kunna skapa trevliga event här, säger Lars, som inte bara har sina klenoder som skådebröd.

– Nej, jag håller bilarna igång och kör alltid med några av dem varje sommar. Jag cruisar runt här i trakterna och åker också på Classic Car Week och andra arrangemang för sådana här bilar.

Hans bilar är i perfekt skick och på festivalerna skapar de stort intresse. Visst får han förfrågningar om att sälja. Men han tackar alltid nej.

– Jag är inte intresserad av att göra affärer med bilarna. Jag är mer en samlare, förklarar han.

Lars har två bilar av varje modell och snart är samlingen komplett. Han väntar just nu på att tre bilar ska komma topprenoverade från USA. Hur får han tag på sina drömmars fordon?

– Jag har en bra kontakt där borta som jag litar på och som kan sin sak. Men en del av bilarna har jag renoverat själv.

De flesta av bilarna i samlingen kommer från Chrysler-koncernen. Alla är unika. De Sotos värsting till exempel gjordes bara i två färgställningar: svart/guld och vitt/guld. Jodå, som den genuina samlare han är har Lars givetvis båda.

Och så namnen på modellerna som bara dem förflyttar en till en svunnen tid: Chrysler New Yorker, Plymouth Fury, Dodge Custom Royal, De Soto Adventure och Imperial.

Och tänk sedan – motorljudet från V8:or på runt 300 hästar.

För Lars är det bara toppmodeller som gäller. Bild 2 För Lars är det bara toppmodeller som gäller. Bild 3 För Lars är det bara toppmodeller som gäller. Bild 4


Kategorier

Porträtt