Ett genialt system

Ett genialt system

Vissa saker önskar man att man kommit på själv. De där smarta, klockrena, omvälvande grejerna som leder till förändring och utveckling. Som returlådor och returpallar för dagligvaruhandeln. Enkelt? Ja! Genialt! I allra högsta grad!


Arbetsmiljö

När Svenska Retursystem startade var målet att utveckla ett gemensamt retursystem för dagligvarubranschen baserat på returenheter, det vill säga returlådor och returpallar. Systemet har blivit en succé och är numera standard i branschen. Kunderna – producenter, grossister och butiker – väljer systemet för att det tar hänsyn till miljön, är effektivt och skapar en god arbetsmiljö.


Det unika med retursystemet är inte enbart systemet i sig. Utan även det faktum att Retursystem ägs av bland annat Coop, ICA och Axfood. Det vill säga dagligvarubranschen har enast kring ett gemensamt system. – Det är unikt i världen, säger Hans Streijffert, platschef vid Retursystems anläggning i Örebro. I dagligvarubranschen har wellpappkartonger och träpallar sedan länge använts som emballage, men allt fler väljer att gå över till retur-lådor och pallar i plast. Retursystems emballage ersätter årligen cirka 100 miljoner engångs-emballage.

   Den helautomatiska tvättanläggningen hos Svenska Retursystem i Örebro tvättar 4 000 lådor i timmen, mer än en låda per sekund. Tvättanläggningen är den sista anhalten innan lådor och pallar skickas ut till producenter, vidare till grossist och sedan till butik. För att där efter komma tillbaka till anläggningen i Örebro (eller någon annan av Retursystems anläggningar i Sverige) där de tvättas och skickas ut på nytt. De pallar eller lådor som är skadade maler vi ner och återanvänder. De blir nya pallar och lådor, säger Hans Streijffert. Frukt och grönt, kött och chark, ost och mejeri, allt det där är varor som emballeras i Retursystems produkter eller liknande. Systemet används även ute i Europa, bland annat i Holland, Italien och Spanien.
Varje låda har en pant på 40 kronor som följer med i alla led i distributionskedjan. Det är i princip lådans självkostnadspris, förklarar Hans när han visar oss runt. Anläggningen är välstädad och det råder ordning och reda. Längs väggar och transportväggar står lådor och pallar inplastade för leverans. De orangea Lindetruckarna rör sig ljudlöst i lokalerna.
­Bästa truck jag kört, bekväm och man har bra sikt, säger truckföraren Andreas Soogna innan han kör vidare med sin laddning plast-lådor. När han kommer tillbaka berättar han att han fick ont axlarna av de förra truckarna som företaget hade. På dem var ratten stor, och då blev rattrörelserna också stora. Det frestade på. Nu har jag ingen känning av axlarna alls, säger han
Ett retursystem, baserat på en genial tanke. En truck, fylld av geniala funktioner. Man kan väl säga att eftermiddagen på Svenska Retursystem kan sammanfattas med just det.
 Genialt!

Lindetruck på Svenska Retursystem

Lindetruck på Svenska Retursystem

Lindetruck i produktionen hos Svenska Retursystem

Lindetruck i produktionen hos Svenska Retursystem
Kategorier

Arbetsmiljö Dagligvaror Lager Produktion Truckar