En upprätt och tight sittsällning är ergonomiskt riktig

En upprätt och tight sittsällning är ergonomiskt riktig

Ergonomen Jan-Erik Ståhl har utbildat många truckförare i hur de ska använda sin utrustning för att undvika belastnings­skador. Undermåliga stolar som är felaktigt inställda är den största orsaken till skador.


Arbetsmiljö

Många truckförare tror att det är bra för kroppen att sitta mycket jämfört med att ha varierande arbetsuppgifter och till exempel lyfta lådor och kartonger manuellt.
    – Så är det inte alls, och den inställningen är viktigast att förändra. Många underskattar problematiken med att sitta för mycket i trucken. Det är tufft för kroppen att sitta, det är mycket bättre att göra många olika saker under en arbetsdag, säger Jan-Erik Ståhl.

Men om man har ett jobb där det är omöjligt?
    – Har man en kort paus kan man hoppa ur trucken och ställa sig bredvid den och prata med arbetskompisen istället för att sitta kvar. Bara en sådan liten detalj avlastar kroppen.
    – Alla får inte problem av att enbart sitta under arbetspassen, men risken ökar. I en skjutstativtruck, till exempel, ansträngs nacken väldigt mycket eftersom man tittar uppåt hela tiden.

    Undermåliga stolar som är felaktigt inställda är den största anledningen till skador.
    – Om stolen ställs in på rätt sätt är mycket vunnet. Tyvärr upplevs ofta en rätt inställd stol som obekväm i början för att sittställningen är ovan, säger Jan-Erik och förklarar:
    – Stolen ska vara lätt framåtlutad. Ryggstödet ska ligga mot ryggen och man ska använda svankstödet. Nyckeln är att behålla ländryggssvank, vilket kan vara svårt eftersom föraren måste ha fötterna framför sig för att bromsa och gasa. Då är det lätt att falla tillbaka till den gamla sittställningen, tyvärr.

Men vänjer man sig vid en rätt inställd stol minskar risken att man åker på skador. Rätt sittställning påverkar även nacken positivt. En upprätt och tight position med armarna nära kroppen är ergonomiskt riktigt.

Kontakta Patrik Andersson om du vill veta mer

Ring Patrik Andersson 070-652 04 32

lang.get('article.contact.email', Patrik Andersson) patrik.andersson@linde-mh.se
Kategorier

Arbetsmiljö Ergonomi Säkerhet Tillbehör