Drönare kan sköta framtidens inventeringar

Drönare kan sköta framtidens inventeringar

Framtidens lagerinventeringar kan tack vare användandet av drönare förenklas dramatiskt. På mässan LogiMAT i Stuttgart presenterade Linde Material Handling för första gången en prototyp på just en inventeringsdrönare. Genom att synkronisera drönaren med en automatiserad pallstaplare möjliggörs konstant strömtillförsel och spårning på lagret.


Produkter

Linde Material Handlings drönare ”Flybox” är ungefär en halvmeter stor, utrustad med sex rotorer, kamera, streckkodsläsare och avståndsmätare. Drönaren rör sig långsamt upp längs ställagen, fotograferar varje pallplats samt det lagrade godsets streckkod. När den når högsta ställaget går den, genom synkroniseringen med en automatiserad truck på golvet, vidare till nästa ställage och fortsätter dokumentera det från topp till botten. Därefter går den vidare till nästa plats och upprepar detta tills information om varje ställage och pall förts över till en dator. Informationen lagras sedan i ett lättanvänt system där användaren när som helst kan få åtkomst till information om pallplats, streckkod och bilder.

– Det unika med vår innovation är att vi använder drönaren tillsammans med en automatiserad truck, berättar Tobias Zierhut, Head of Product Management Warehouse Trucks på Linde Material Handling.

Under sin inventeringsrunda leder Lindes automatiserade pallstaplare L-MATIC vägen för drönaren. De två fordonen är synkroniserade via en spänningsomvandlare och självjusterande kabel. Genom denna unika koppling har Linde löst två problem som hittills förhindrat användandet av drönare på lager: strömtillförsel (ett drönarbatteri räcker i snitt endast 15 minuter) och lokaliseringen i byggnader som saknar GPS-mottagning. Tack vare den geonavigationsteknologi Linde använder i sina automatiserade truckar vet systemet exakt vart drönaren befinner sig.

Drönaren ”Flybox” har utvecklats av Linde Material Handling i samarbete med den franska automationsexperten Balyo.Produkten är framtagen för att förenkla inventeringsprocessen för företag och sparar både tid och pengar. Enligt logistikexperter spenderar företag upp till 8 % av sitt lagervärde på inventeringar samtidigt som manuell inventering innebär en risk för felaktiga avräkningar, olyckor och skador. Med ”Flybox” hör dessa problem till det förflutna. Drönaren är helt automatiserad vilket innebär att inventeringar kan genomföras utanför ordinarie arbetstider, exempelvis på nätter, helger eller semesterperioder.

”Flybox” kommer att lanseras som ett tillval till Lindes automatiserade truckar tidigast 2018.

Linde Flybox samlar in data som lagras i ett lättanvänt system

Linde Flybox samlar in data som lagras i ett lättanvänt system

Lindes autotruck L-MATIC tillsammans med Flybox

Lindes autotruck L-MATIC tillsammans med Flybox
Kategorier

Automation Innovation; Säkerhet