Dokumenterad utbildning ett måste för alla truckförare

Dokumenterad utbildning ett måste för alla truckförare

Tore Mattsson är ”Mr Truckförarutbildning” på Linde. Han har utbildat tusentals truckförare genom åren och betonar att det är en lönsam investering. Välutbildade förare kör säkrare, det minskar risken för olyckor och skador på människor och gods


Arbetsmiljö

Rätt utbildning är dessutom ett krav enligt  Arbetsmiljölagen. Utan utbildningsintyg, eller truckkort, får man inte köra truck. Varje förare ska ha dokumenterad utbildning enligt TLP 2 (Truckläroplan 2002), säger Tore. Dessutom ska varje arbetsledare skriva ut körtillstånd till sina förare. Och det kan han inte göra om de inte visar upp sitt truckkort.

Idag sker grundutbildningen till största delen på digital väg via E-truck. Eleverna får en kod, loggar in på en hemsida, får sina frågor via datorn och kan svara med läroböcker som stöd. Nästa steg är att vi träffas, repeterar teorin tillsammans och gör övningsuppgifter. Den teoretiska delen avslutas med ett slutprov, på samma sätt som när man tar körkort för bil.

Därefter väntar praktikprovet, som förutom uppkörning även innefattar daglig tillsyn och skötsel. Ofta kan eleverna redan köra truck när de kommer till mig. Utbildningen och truckkortet blir en bekräftelse på att de får arbeta professionellt som truckförare.

Det finns tre olika utbildningsnivåer – A, B och C – där C är den mest avancerade. Inom varje nivå finns också olika delnivåer. C3, exempelvis, är utbildning för container- och timmertruck.

Tore Mattsson åker land och rike runt och utbildar truckförare. Ett av de senaste uppdragen hade han på hemmaplan i Stockholm. Jysk, som säljer täcken, madrasser, kuddar med mera till hemmet, har köpt ett stort antal truckar ur Lindes nya Sinergo-serie till alla sina butiker. Mitt uppdrag där var att utbilda sex handledare, som i sin tur ska utbilda vidare inom företaget, berättar Tore. Linde erbjuder kontinuerligt truckförarutbildningar och skräddarsyr även interna utbildningar ute hos kunden. Att ha truckkort innebär inte enbart att köra truck, utan handlar även om att ta ansvar, minska skador och kunna sköta trucken. Det handlar både om säkerhet och lönsamhet.

Lindes utbildare Tore Mattsson

Lindes utbildare Tore Mattsson

Truckförareutbildning hos Linde Material Handling

Truckförareutbildning hos Linde Material Handling
Kategorier

Arbetsmiljö Säkerhet Truckar Utbildning Utveckling