Den båtintresserade snickaren från Särna

Den båtintresserade snickaren från Särna

Du kommer aldrig att få honom att inte prata truckar. Sa de som visste i hans omgivning. Det höll, länge. Men sprack på slutet. Fast på ett roligt sätt. Här är P-O Nordin. Den andra sidan av honom.


Profil

Färjestadshalsduken är det första jag ser. Och som värmlänning, vilket annat hockeylag skulle Lindes vd hålla på?
    – Jag är till och med uppväxt på Färjestad i Karlstad. Fast jag ser inte så många matcher, det blir oftast bara när vi har kundaktiviteter i Löfbergs Lila Arena.
    Värmlänning är han inte, förresten. Född i Särna i norra Dalarna, men präglad i Karlstad. Han är uppväxt i en kringflackande familj och har även bott i Skåne och Dalsland. Men Värmland har alltid varit hans bas. Inte minst när det gäller båtlivet.
    – Båthuset på Heden i Karlstad är min fasta punkt i tillvaron. Jag hade båtarna där även när jag bodde i Skåne.
    Båtintresset har följt honom sedan barnsben. Han har seglat jolle och haft motor-seglare. Idag äger han två motorbåtar och tillbringar åtskillig tid på Vänern.
    – Det var en tio år äldre kille i Karlstad som lärde mig segla, han hette P-O Nilsson. Och för några år sedan, 45 år efter att han hade lärt mig segling, träffade jag honom vid en förhandling i Hyltebruk där han tidigare jobbade som inköpschef.
    P-O Nordin är ekonomen som uppskattar bra tekniska lösningar. Själv är han inte tekniker, utan praktiker. Det har han visat bland annat vid sommarstugan på Arnön mellan Kristinehamn och Karlstad. Han har byggt mycket av stugan själv.
    – Jag gillar att snickra och är inte helt ohändig. Varför jag byggt mycket själv? Det är väl snålhet, säger han och skrattar.
    – Faktum är, att det är skön avkoppling, och någonstans har det nog att göra med viljan att skapa något själv. Och så är det bra träning. Kapa ränndalar på ett tegeltak så får du se. Det är som work out-pass.
    P-O skapar även i köket. Mat är ett stort intresse, och han har stor förkärlek för det italienska köket.
    – Det är fräsch och lätt mat med många härliga ingredienser. Vitlök, olivolja, parmaskinka, parmesan, ruccola, basilika, det är få råvaror som slår det. Skulle vara råvarorna i svensk husmanskost i så fall, som innefattar rätter som är oslagbara enligt P-O.
    – Strömming, rårakor och Wallenbergare är fantastiskt gott, säger han och ser ut att vilja ställa sig i köket med ett glas rött till hands.
Han poängterar glädjen med att hålla på med sådant som är intressant.
    – Jag är teknikintresserad, det en förutsättning i den här branschen. Jag tycker om våra produkter, jag gillar mitt jobb och är stolt när jag representerar företaget. Tänk, vad mycket roligare det blir då, och hur mycket lättare det går att göra bra affärer.
    Med andra ord, vi skulle lika gärna kunna få se dig som krögare?
    – Visst, eller ha en båtaffär.
    – Men vet du vad det bästa vore? Det vore att ha en krog på en ö. Till ön åker man båt. Och från hamnen till krogen transporterar man varorna med truck.
Kategorier

Porträtt