Delikatessknölarnas kungarike

Delikatessknölarnas kungarike

Du har säkert stött ihop med dem i din ICA-butik: Amandine, Cecile, Cherie, Apache, Marilyn. Det är några av de potatissorter som levereras från Ytterby gård på Närkeslätten, företaget heter L.E.V. , och lever är just vad det gör – på ett brett sortiment av delikatessknölar.


Case

Ibland skiljer sig förväntningar och verklighet åt högst avsevärt. När vi svänger av landsvägen strax efter Stora Mellösa i Östernärke närmar vi oss snart vad som ser ut att vara ett småskaligt jordbruk. Småskaligt? Nej! Jordbruk? Nej!
    Här ligger en av Sveriges största leverantörer av tvättad, sorterad och paketerad delikatesspotatis. Över 30 sorters potatis, totalt 15 000 ton per år, lämnar den välplanerade produktionen för vidare transport till grossister, butiker, restauranger och caféer i hela Sverige. Den största kunden är ICA Sverige.
    – Tillsammans med ICA har vi utvecklat en plastpåse som klarar ljus och som gör att potatisen inte blir grön, berättar vd Olav Eriksson när vi går runt i produktionen.
    – Titta här, säger han och visar en påse. I den här finns små, små hål som gjorts med laser. Syret försvinner ut genom hålen. Kvar blir koldioxid som gör att potatisen ”somnar” och på det viset kan den inte bli grön. Förresten, ser du de här små svarta prickarna på potatisen. Det är inte smuts, det är andningshål som gör att potatisen lever. Begreppet ”man lär sig något nytt varje dag” har därmed bevisats än en gång.


    L.E.V. Vegetables & Co AB startade i sin nuvarande form 2002. Men redan långt innan dess bedrevs det förstås verksamhet på gården. Och redan då fanns det som skulle bli Linde med i bilden. Odd Eriksson, Olavs pappa, köpte sin första truck under Milenz-tiden.
    – En Stockamölla, sedan blev det en Linde E12 och sedan har truckflottan växt till vad den är i dag med ett tiotal truckar. Under toppar hyr vi. Det har alltid fungerat bra, så det finns ingen anledning att titta på något annat märke, säger Olav.
    L.E.V. är inget renodlat produktionsföretag, man sysslar med förädling och utveckling. Förädling, i form av hur man hanterar potatisen från in- till utleverans. Utveckling, i form av bland annat förbättringar i processen, nya potatissorter och konceptet med laserperforerade plastpåsar.
    – Kvalitet är A och O vad det än gäller. Potatisens utseende avgör hur konsumenten uppfattar produkten. Därför är det mycket viktigt hur vi hanterar potatisen när vi förädlar den, säger Dan Segelström, produktansvarig.
    – En annan kvalitetsaspekt är flexibiliteten. Ingen order som vi får in är statisk, den kan förändras snabbt. Då gäller det att vi snabbt kan flytta volymer i processen. Det kan vi göra tack vare ett speciellt lådsystem som vi utvecklat. Här har förstås också truckarnas prestanda och tillgänglighet stor betydelse.
Sorteringen av potatis är ytterligare ett exempel på hur kvalitetstänkandet genomsyrar verksamheten.
Dan Segelström förklarar:
    – Sorteringen sker optiskt. Varje potatis sorteras efter längd, storlek och kvalitet. Dessutom tar en kamera 40 bilder av potatisen från alla vinklar. Innan paketering sker en manuell kontroll av varje enskild potatis. Vi har en nollvision när det gäller felfria potatisar. Där är vi inte än, men vi är på väg.
    På Ytterby Gård står King Edward, Sveriges vanligaste potatissort, för endast 10 procent av omsättningen. Här är det istället nya delikatessorter med unika smaker och dofter som spelar huvudrollen. Sorter som gör potatis som produkt mer spännande och attraktiv, och ger kunden fler alternativ i butiken. En utveckling som gör Olavs och Dans arbete roligare och mer utmanande – i knölarnas kungarike.

Linde truck på lagret hos L.E.V

Linde truck på lagret hos L.E.V

Delikatessknölarnas kungarike i produktionen hos L.E.V

Delikatessknölarnas kungarike i produktionen hos L.E.V

Kontakta Jonas Båthman om du vill veta mer

Ring Jonas Båthman 070-345 20 94

lang.get('article.contact.email', Jonas Båthman) jonas.bathman@linde-mh.se
Kategorier

Lager Produktion Truckar