Bland humlor och bin i Stockholms City

Bland humlor och bin i Stockholms City

Det är klart att Christian Pistolero har rätt. Ragn-Sells fordon är som humlor och bin. De jobbar med att samla in avfall i den miljö som utgörs av Stockholms city. När det är gjort försvinner de in i bikupan för att processa och återvinna allt de samlat ihop. Bikupan, den ligger under jord – i garaget under Hötorget.


Case

Kontrasten är slående. På Väderholmens gård i Sollentuna härskar lugnet. På Hötorget i centrala Stockholm är det som alltid mitt i en storstad – hektiskt och högljutt. Men under jord är det fridfullt på något sätt. Dit ska vi ta oss om en stund. Vi börjar på Ragnar Sellbergs föräldrahem norr om Stockholm där Ragnars far, Zakarias Sellberg, bodde med sin fru Julia Alexia Häggberg. Innan de båda fann varandra hade Zakarias startat Sellbergs häståkeri, det som idag är Ragn-Sells, på Odengatan 45 i Stockholm. År 1902 föds Ragnar Sellberg och 26 år senare startar han sophämtning hos villaägare kring gården, en verksamhet som pågår parallellt med åkeriet i Stockholm. Efter faderns död 1993 blir Ragnar vd för Sellbergs. Så småningom byter företaget namn till Ragn-Sells AB. Från att ha varit en liten del av verksamheten blir avfallshantering med tiden den bärande delen. Ragn-Sells blir en gigant inom området. Och Väderholmens gård, med utsikt över Norrviken, blir företagets huvudkontor, navet kring vilket allt kretsar.
Här har Birger Carlsson och Daniel Olsson träffats många gånger. Birger som fordonsspecialist på Ragn-Sells, Daniel som ansvarig säljare på Linde.
– Jag tror faktiskt jag sålde en av mina första truckar till just Ragn-Sells, säger han och ler.

Linde P250 på hötorget i Stockholm

Det har blivit många fler under det minst 15-åriga samarbetet. Miljöaspekten på truckarna har alltid varit framträdande i affärerna, och har nu blivit ännu mer tongivande.
– Både vi och Linde har en tydlig miljö­inriktning, säger Birger. Vår ambition är gå från diesel till el så långt det är möjligt. Behöver vi en diesel tar vi det, men vi und­viker det helst för miljöns skull.
Han fortsätter:
– Fram till 2020 ska vi halvera våra utsläpp. Därför har vi de senaste åren börjat upp­gradera vår fordonspark till fordon och maskiner som har liten påverkan på miljön.
– Vi har en övergripande miljöpolicy som styr vårt miljöarbete. Till exempel kan vi återvinna mer än 90 procent av truckarna.
En Linde-truck ska producera mycket, men inte när det gäller utsläpp, säger Daniel.
I Stockholms city produceras det definitivt mycket – och då talar vi om avfall.
– Vi hanterar ungefär 20 ton avfall per dag. Alla fraktioner, från hushållsavfall till metall och plast. Även kontorsavfall, toner, rivningsavfall och en del möbler, berättar Christian Pistolero, sektionschef för Ragn-Sells i City.
Han och hans manskap arbetar runt hela innerstan; Stureplan, Gamla Stan, Kungsholmen. I större fastigheter finns stora uppsamlingsrum, där avfallet hämtas och transporteras ner i stationen under Hötorget.
I vissa av galleriorna i City har Ragn-Sells komprimatorer som gör att avfallet kan hanteras på ett praktiskt och enkelt sätt.
Tidigare använde Ragn-Sells traktorer med fyrhjulsdrift för att hämta avfallet. Nu dras kärltågen, med två-tre kärl per vagn, av en Linde P250 med specialbyggt släp med hydraulisk höj- och sänkfunktion, liknande de dragtruckar som används på flygplatser.
Under jord, några våningar ner i garaget, råder lugnet. Men det är bedrägligt, för det kommer ständigt nya kärltåg med avfall som ska hanteras på olika sätt. Även om stationen är en av de största i City, får man ingen känsla av det. Tvärtom, de 20 dagstonnen hanteras utan att det knappt märks. Kanske är det meningen med effektiv och enkel avfalls­hantering. Att den ska märkas för dem som vill bli av med avfallet, men inte synas i den vidare processen.
En grönmålad truck med Ragn-Sells karaktär­istiska kretsloppspil på sidan för­svinner ut ur garaget. Från bikupan ut i verkligheten. En del av kretsloppet. Precis som humlor och bin.  

Linde P250 i garaget under hötorget i Stockholm

Linde P250 i garaget under hötorget i Stockholm

Kontakta Daniel Olsson om du vill veta mer

Ring Daniel Olsson 070-328 01 12

lang.get('article.contact.email', Daniel Olsson) daniel.olsson@linde-mh.se
Kategorier

Dagligvaror Miljö