"Att vinna en affär är som att vinna ett VM"

Att göra affärer har gått som en röd tråd genom Jakobs Safs tid på Linde. Han gillar processen, förhandlingarna – och slutförandet, förstås. – Att vinna en affär är alltid en seger. Och i vårt fall finns det alltid två vinnare, för den som köper en Linde gör alltid en bra affär.


Profil

Du har jobbat på Linde i 19 år. Varför har du stannat kvar? – Jag passar nog bra in i vår företagskultur. Man får fria händer, kan påverka själv, och det är högt i tak. På Linde har man alltid uppmuntrat entreprenörskap, att hitta sina egna vägar och lösningar. Sedan är det förstås stimulerande att arbeta i ett framgångsrikt företag som växer. Det skapar en härlig vinnarkänsla.

Truckaffärerna har blivit allt mer komplexa. Hur ser du på det? – Jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta. Det finns många bra truckmärken och konkurrensen är stenhård. Linde är en dyr produkt och vi måste alltid försvara den prisskillnad som finns. Det gör att vi måste vara bäst på allt, på alla mervärden vi kan erbjuda – service, reservdelar, närhet, snabbhet, flexibilitet. Och inte minst kunskap. När vi är inblandade i stora projekt ställs det oerhörda krav på kunskap, inte bara om våra produkter utan också om kundens verksamhet och behov.

Vilka övriga trender ser du i truckbranschen? – Ramavtalen växer, kunderna vill teckna avtal på Sverigenivå och inte regional eller lokal nivå. Jag tror också vi kommer att komma tillbaka till affärer med mindre kunder, kanske fem-tio truckar. Precis som det började med Milenz en gång i tiden.

Nämn en spännande utmaning du har att ta dig an som försäljningschef. – Det är att få sälj och service att jobba ännu mer ihop än tidigare. Vi har 25 säljare och 250 servicetekniker. Båda frontar kunden, men serviceteknikern är vårt öra mot kunden efter leveransen. Dessutom är det ofta servicens kvalitet som avgör om det blir någon mer affär eller inte. Ett ännu bättre samarbete mellan sälj och service gör att vi kan vara proaktiva i vårt erbjudande gentemot kunden.

Tel: 070-652 04 33 Mail: jakob.saf@linde-mh.se