Arlandas nya arbetshästar

Arlandas nya arbetshästar

Just nu är de tolv. Snart blir de 32. Och under 2011 ökar antalet till 60. Linde har checkat in hos SAS på Arlanda med en ny flotta dragtruckar i bagaget.


Case

Att vara dragtruck på en flygplats är det samma som, att vara en seg arbetshäst. Varje dag transporteras gigantiska mängder bagage och fraktgods ut till SAS olika plan för vidare befordran ut i världen. Det är en hantering som inte får fallera, för vem vill stå utan bagage på slutdestinationen?

När SAS gjorde en ny upphandling av dragtruckar föll valet på Linde. Jan Lahti, manager ground equipment, berättar:

– Vi gjorde som vanligt en samlad bedömning av funktionalitet, konstruktion och pris och fann att Linde passade våra behov bäst.

Vi är nöjda, jag tror det kommer att bli en bra lösning. Avtalet mellan SAS och Linde är på sju år. SAS leasar truckarna under avtalsperioden, för att sedan köpa hela flottan till ett förutbestämt restvärde när avtalet har löpt ut. – Det är en stor och betydelsefull affär för oss, säger Anders Karlsson på Linde i Stockholm. Dragtruckar är en smal nisch, och affären med SAS gör att vi har möjlighet att visa vad våra dragtruckar går för under tuffa förhållanden. Truckarna har modifierats på två punkter för att uppfylla SAS krav på säkerhet och effektivitet.

– Tidigare har det funnits fasta laddplatser på Arlanda för truckarna. Nu finns det ombordladdare på våra truckar, vilket gör att trucken kan laddas var som helst, säger Anders.

På Arlanda får truckförarna inte köra med öppen dörr av säkerhetsskäl. I de nya Linde-truckarna finns en dörrbrytare som gör att maskinen stannar om dörren skulle öppnas under färd. Att truckarna står stilla i vanliga fall är sällsynt. Visst vilar de nya arbetshästarna på Arlanda ibland. Men för det mesta drar de oförtrutet bagagevagnar från terminalerna till planen. Själva får de stanna på plattan när planen lyfter. Sedan är det dags för nästa lass.

Linde P250

Linde P250

Jan Lahti på Arlanda

Jan Lahti på Arlanda
Kategorier

Truckar