Anders är mån om sina hästkrafter

Anders är mån om sina hästkrafter

Som ung hängde Anders Karlsson mycket på Solvalla. Då spelade han mest och tänkte inte mycket på vilket arbete som krävdes för att en häst skulle komma till start. Nu, som ägare till två åttaåringar, vet han. Hästar kräver mycket omvårdnad. Det är långsiktiga projekt.


Profil

I yrkeslivet säljer Anders Karlsson Lindetruckar i Stockholms­regionen. På fritiden umgås han med de åttaåriga travarna Arnix Jubb, B.B.S Bigtrade och nyss hemkomna Alfa Tiamo. Och med sambon och amatörtränaren Jessica Halvarsson, förstås.  Det är tillsammans med henne han äger hästarna.
    – Hon tränar och jag hjälper till. Vi kör inte lopp själva, utan hyr in kuskar när hästarna ska tävla.
    Paret bor precis intill anläggningen där hästarna står och har tillgång till både rundbana, rakbana och skogslingor. En perfekt miljö för träning och rehabilitering av hästarna. Jessica har alltid tagit sig an skadade hästar som hon rehabiliterat och tränat upp.
    – Ägarna vill i längden inte ha kvar skadade hästar hos dyra proffstränare. En häst som inte kan starta under lång tid kommer ibland ut till försäljning. Arnix Jubb är ett sådant exempel.
    Arnix Jubb har Anders och Jessica ägt i tre år. En häst som varit otursföljd med skador och inte startat i särskilt många lopp. B.B.S Bigtrade, däremot, har startat i V75 och tidigare stått hos proffstränaren Fredrik B Larsson och Timo Nurmos.
Alfa Tiamo är en häst som man har ”gett upp”, kapabel men återkommande allvarliga skador.
    – Det är stor skillnad mellan de tre hästarna, berättar
Anders. Arnix Jubb, som bara gjort åtta-nio starter, hetsar lätt upp sig. Bigtrade, som startat 60 gånger, har bättre aktion, är van att tävla och är därför mycket lugnare på banan.
    Oavsett erfarenhet kräver hästarna samma omvårdnad. De är stora och starka djur, men har sköra ben som utsätts för stor belastning. Efter varje lopp behandlas de av en massör. Rätt mat och miljön i hagar och stall är också mycket viktigt för att hästarna ska trivas.
    – Sköter man om hästarna på rätt sätt mår de bra, presterar på banan och kan också tävla under en längre tidsperiod.
    Målet för Anders och Jessica är att äga fyra hästar på sikt. Snart tar de över stallet där de bor och kommer i och med det att få fler platser även för rehabhästar. Filosofin att ta hand om hästarna på bästa sätt och se arbetet som långsiktigt överger de inte. Det är en filosofi som för övrigt liknar hur man bygger upp bra relationer med sina kunder. Eller vad säger du, Anders?

Kontakta Anders Karlsson om du vill veta mer

Ring Anders Karlsson 070-328 01 20

lang.get('article.contact.email', Anders Karlsson) anders.karlsson@linde-mh.se