Älskade mejeri, älskade truckar

Älskade mejeri, älskade truckar

”Vi som älskar mjölk.” Så står det på Skånemejeriers hemsida. Det är många som älskar Skånemejerier också. Så mycket att 10 000-tals männi­skor ställde sig på barrikaderna för den lokala matens skull när företaget utmanades av stora aktörer för några år sedan. Skåningarna är trogna sitt mejeri. Och Skånemejerier är trogna Linde. Tjugo års samarbete talar sitt tydliga språk.


Case

Lithells, Findus och Nordic Sugar är några andra av Lindes livsmedelskunder i Skåne. Men det är med Skånemejerier man har haft det längsta samarbetet.
    20,5 miljoner kilo mjölk i månaden levererar Skånemejerier direkt till kund och ytterligare 6 miljoner kilo levereras till grossist. Det är imponerande mängder som kräver sina kobesättningar (en ko mjölkar cirka 30 liter mjölk om dagen året runt) – och sin truckflotta. Cirka 25-30 truckar, övervägande delen skjutstativ och staplare, går i skift i den stora produktionsanläggningen i Malmö.
    – Många går så länge som mellan 25 000 och 30 000 timmar innan de byts ut. Riktiga arbetshästar, säger Roger Nyberg, ansvarig för kylen.
    Skånemejeriers flotta består nästan enbart av rentaltruckar. En trygghet i tider då mjölkdrickandet går ner med cirka två procent per år.
    – Med rental har man en fast månadskostnad och därmed koll på
ekonomin, säger Roger.
    I det 2 200 kvadratmeter stora grossistlagret (byggt 2007) arbetar flera av skjutstativtruckarna med förberedelser inför utlastningen. Truckarna har ett inbyggt scannersystem. Vid lyft läser scannern av streckkoderna på pallarna och ordern registreras som hämtad i affärssystemen IdNet och Movex.
    Ställagen i lagret är utrustade med en sinnrik och smidig liten robot. Trucken lyfter upp roboten på rätt plats i ställaget. Därefter hämtar roboten en pall och transporterar fram den till lyftläge längst fram i
ställaget. Trucken lyfter pallen, och roboten hämtar en ny pall.
    – Roboten har inneburit en stor effektivisering. Hanteringen går snabbare och vi får mer ledigt pallutrymme, förklarar Roger, som har jobbat på Skånemejerier sedan 1991 och upplevt utvecklingen på trucksidan.
    – När jag började fanns det inte så många truckar, då plockade vi gående på vagnar.
I takt med att vårt specialsortiment har växt, har det kommit in fler truckar, framför allt skjutstativare.

    Han fortsätter:
    – Linde håller bra, och det är ett måste med en verksamhet som rullar och går i princip dygnet runt. En stor fördel är Lindetruckarnas låga insteg och att de är ergonomiska och funktionella för förarna. 

    Någon specialanpassning?
    – Scanningen som är kopplad till vårt lagerstyrningssystem är en sådan. Dessutom är gafflarna 1400 långa istället för 1200, som är standard. Och vissa av truckarna har dubbel­gafflar för lyft av två pallar samtidigt. Linde lyssnar på vad vi vill ha.

    Lyhördhet och en bra kommunikation sinsemellan. Låter som en bra grogrund för ytter­ligare tjugo års samarbete.

Vill du veta mer om hur Lindes truckar ökar effektiviteten och förbättrar lager­hanteringen inom livsmedelsbranschen? Hör av dig till din Linde-säljare.

Linde truck på Skånemejerier

Linde truck på Skånemejerier

Robot för effektivicering med Linde truckar

Robot för effektivicering med Linde truckar

Scanner för streckkod

Scanner för streckkod

Kontakta Ronny Nydahl om du vill veta mer

Ring Ronny Nydahl 070-331 28 06

lang.get('article.contact.email', Ronny Nydahl) ronny.nydahl@linde-mh.se
Kategorier

Dagligvaror Lager Produktion Truckar